Annika Henning

Att skriva Hunden Rund

Barnen och Hunden Rund

Hunden Rund är en… rund liten hund. Ja, han är så liten att han får plats i en barnahand. Och det var faktiskt tack vare ett gäng barn och några händer Hunden Rund kom till.

Så här var det. En helt vanlig eftermiddag på en förskola i Lund, satt jag med en sagobok i knät. Publiken bestod av ett par ettåringar, en tvååring och tre treåringar. Några ville läsa, andra hoppa upp och ner i en röd fåtölj. De som ville höra saga tyckte det var störigt med allt hoppande, och de som hoppade tyckte det var sjukt jobbigt att sitta still och lyssna.
Mitt i allt det där stojet började mina fingrar studsa omkring på barnens små huvuden: både på de lugna huvudena och på de hoppande.  I ett slag hade fingrarna förvandlats till en hund som inte hade något att göra… som hoppade in i någons öra. Han ville också läsa, men bara ett tag, sen hoppade han upp på en näsa. Och så fortsatte det, barnen hjälpte till: ”i munnen”, ”på ögat nu!” och ”nä, nu blev han trött”.

Ja, så gick det till när Hunden Rund föddes, en grå novemberdag på en förskola i Lund. 

 Hunden Rund finns nu i fem böcker med skilda utföranden och format. De två första, Hunden Rund och äventyret dej och Hunden Rund och känslostormen, är skrivna på rim för barn i förskoleåldern, medan Hunden Rund tvärtom och Hunden Rund planterar är enkla småbarnsböcker, tryckta i hård kartong. Den senaste, Hunden Rund går vilse, ingår i B. Wahlströms serie ”Läsegrodan” och riktar sig till barn som just lärt sig läsa. 

Jag besöker gärna förskolor och skolor för att hitta fler historier att berätta tillsammans. Eller för att berätta hur det gick till när bokidén antogs av först ett förlag och sedan två. Eller för att leda kurser i kreativt skrivande för barn eller vuxna som vill skriva för barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: